0
0

CMS چیست؟

1855 بازدید
سیستم مدیریت محتوا

CMS ها به شما در مدیریت و ایجاد تغییرات در وبسایت کمک میکنند که محبوب ترین و پر استفاده ترین آن وردپرس است که امروزه رویای داشتن یک وبسایت را برای بسیاری محقق کرده است.

سیستم مدیریت محتوا چیست؟

سیستم مدیریت محتوا (Content managment system) سیستمیست که شما با استفاده از آن قادر به ویرایش و مدیریت وبسایت خود هستید. به صورت کلی CMS را نرم افزاری تحت وب برای مدیریت، ویرایش، ساخت سایت و انتشار محتوا در آن میگویند و از اواخر دهه 90 میلادی این سایت سازها عرضه و مورد توجه کاربرران قرار گرفت. در اصل این سیستم ها نرم افزار هایی هستند که برروی سرور نصب میشوند تا بتوانیم در وبسایت خود تغییرات را اعمال کنید. این نرم افزار ها یا سیستم ها به دو دسته تقسیم میشوند که شامل سیستم های کد باز (open source) و سیستم های اشتراکی (SAAS) هستند. Cmsهای کد باز، پنل هایی هستند که به صورت آماده در سطح وب موجود هستند (مانند وردپرس، جوملا و دروپال). 

در CMS های کد باز شما میتوانید تغییرات مورد نظر را اعمال کرده و وبسایتی با امکانات مد نظر داشته باشید. اما در سیستم های اشتراکی شما با قابلیت های محدودی رو به رو هستید و با توجه به امکاناتی که در اختیار شما قرار داده شده سطح تغییراتی که میتوانید در سایت خود ایجاد کنید بسیار محدود است و امکان نصب افزونه ها را ندارید و در صورتی که امکانی برای سئو سایت شما وجود نداشته باشد، امکان اضافه کردن آن را ندارید. این سیستم ها مناسب افرادیست که سایت فروشگاهی ساده نیاز دارند و از پرداخت هزینه های زیاد خودداری میکنند. 

پنل هایی که توسط برنامه نویسان به صورت اختصاصی برای یک وبسایت طراحی میشوند. هردو این پنل ها مزایا و ایرادات خاص به خود را دارند.

وب سایت هایی مانند دیجی کالا از وی سایت هایی هستند که با سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی خود فعالیت میکنند اما بسیاری از سایت های فروشگاهی به دلیل ساختار خوب وردپرس و هزینه کمتر، این سیستم را ترجیح میدهند. مدتی پیش سایت اپراتور ایرانسل نیز به وردپرس انتقال داده شد. با داشتن دانش کد نویسی میتوانید سایت وردپرسی خود را به نحوی بهتر بهینه کنید.

آماری درباره سیستم های مدیریت محتوا

در آمار بالا وردپرس بیشتر درصد را داراست و دومین CMS پرطرفدار شاپیفای است که برای سایت های فروشگاهی استفاده میشود. جوملا رقیب وردپرس هم در رتبه سوم قرار دارد. نکته مهم در این آمار میزان استفاده از CMSهای اختصاصی است که شامل 36 درصد از کل وب میشود.

تصویر بالا مربوط به میزان استفاده از CMSهاست که با اختلاف وردپرس جایگاه اول را در اختیار دارد. وردپرس 65 درصد از بازار CMSها را در اختیار دارد و شاپی فای با 6درصد در جایگاه دوم، جوملا با 3 درصد در جایگاه سوم است.

سیستم مدیریت محتوای وردپرس

وردپرس محبوب ترین سایت ساز دنیاست که در حال حاضر (سال 2021) 40 درصد از وب سایت ها را شامل میشود. وردپرس در ابتدا در سال 2003 برای سیستم بلاگ سازی ارائه شد. اما به دلیل استقبال از آن تیم طراح وردپرس تصمیم گرفتند امکانات جدیدی به آن اضافه کنند. این بروزرسانی ها به قدری مثبت بود که بعد از چند سال وردپرس عنوان محبوب ترین سیستم مدیریت محتوا را از آن خود کرد. سادگی در کار با آن باعث محبوبیت آن شد و در حال حاضر دولوپر های زیادی برای وردپرس قالب ها و افزونه های زیبا و مفیدی طراحی میکنند که کار با وردپرس را کاری لذتبخش و ساده تر میکند. در مقاله وردپرس چیست بیشتر میتوانید در مورد وردپرس بخوانید.

سایت وردپرس

سیستم مدیریت محتوای جوملا

سیستم مدیریت محتوای جوملا هم یکی از محبوب ترین سایت ساز هاست که با اختلاف زیادی با وردپرس در رده دوم قرار میگیرد. جوملا فقط 3.2 درصد از وبسایت های دنیا را شامل میشود. جوملا در سال 2001 ارائه شد و با توجه به امنیت و امکانات خوب توانست در بین طراحان جایگاه خود را بدست آورد. تعداد قالب ها و افزونه های منتشر شده برای این سایت ساز قابل قبول و متنوع است.

سیستم مدیریت محتوای اُپن کارت

سیستم اُپن کارت یک سایت ساز رایگان است که به طور تخصصی برای سایت های فروشگاهی ارائه شده است. این سایت ساز هم به صورت رایگان و کد باز ارائه شده که با توجه به قابلیت های مناسب آن گزینه ای مناسب برای طراحان است. گرچه بسیاری برای سایت های فروشگاهی از وردپرس استفاده میکنند اما افرادی اعتقاد دارند این CMS گزینه بهتری برای سایت های فروشگاهی است. برای استفاده از این سیستم مدیریت محتوا میتوانید به فارسی در وب جستجو کنید تا از اپن کارت فارسی استفاده کنید.

سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی

معمولا این سیستم ها در شرایط خاص استفاده میشوند. برای مثال سایت های بزرگی مانند دیجی کالا، دیوار و … که نیاز به امکانات خاص و تعداد کاربران زیادی دارند از پنل ها یا CMS های اختصاصی خود استفاده میکنند. برای استفاده از این سیستم ها از زبان های مختلفی استفاده میشود که PHP محبوب ترین و پرکاربردترین آن هاست. از زبانی های دیگر مانند پایتون هم برای طراحی سایت استفاده میشود.

تفاوت CMS های اختصاصی و آماده

تفاوت این دو در CMS های آماده متفاوت است و ما نگاهی کلی به تفاوت ها انداخته ایم. در بین سایت ساز های کد بازی مانند وردپرس و جوملا هم تفاوت زیاد است اما تمام این CMS ها وجه اشتراکی با یکدیگر دارند. اولین تفاوت بین این دو سیستم مدیریت محتوا این است که در CMSهای آماده سرعت طراحی سایت و ویرایش صفحات زمان کمتری از شما میگیرد اما در CMS های اختصاصی نیاز به کدنویسی از پایه و ویرایش آن ها باز هم با کدنویسی است، که در سایت سازها معمولا بسیاری از صفحات را با ویرایشگر ها طراحی میکنند. نکته مهم بعدی این است که شما در سایت ها اختصاصی به دلیل این که از پایه کدنویسی شده است کد غیر ضروری در آن وجود ندارد که به افزایش سرعت سایت کمک میکند اما در CMS های آماده بسیاری از کد ها در سایت استفاده نمیشوند و همین امر بهینه سازی سایت را کمی دشوار میکند.

هزینه را میتوان یکی از مهمترین عوامل در انتخاب CMS سایت دانست. به قطع استفاده از سیستم های مدیریت محتوای اختصاصی هزینه طراحی و نگهداری بیشتری را دارند. این تفاوت قیمت صاحبان را برای داشتن سایتی با CMS اماده متقاعد میکند. قطعا زحمت طراحی سایت به صورت اختصاصی بیش از طراحی سایت با وردپرس یا جوملا است. اما بسیاری با استفاده از وردپرس تصمیم به طراحی قالب سایت خود میگیرند که هزینه ای معقول تر برای صاحبان کسب و کار دارد.

یکی از مزایای سایت های وردپرسی یا CMS های آماده این است که در صورت بروز مشکلات و ارور ها میتوان با جستجوی ساده در وب فارسی و انگلیسی به محتوای مفیدی رسید تا در زمان کمی آن را بتوان رفع کرد در صورتی که برای CMSهای اختصاصی باید دانش کدنویسی را داشت تا برای رفع مشکلات چاره ای اندیشید. البته این شرایط برای سایت های وردپرسی به مراتب بهتر از سایر سایت سازهاست.

سئو سیستم مدیریت محتوای آماده بهتر است یا اختصاصی؟

سیستم های مدیریت محتوای آماده فاکتور های سئو را در نظر میگیرند و در بروزرسانی های خود اعمال میکنند. گرچه ممکن است ایراداتی در آن ها وجود داشته باشد اما به صورت کلی از نظر سئو مناسب هستند. در مقابل سیستم های مدیریت محتوای آماده باید از صفر تمام مسائل در آن اعمال شود که نیاز به دانش و زمان کافیست.

به صورت کلی اضافه کردن قابلیت های سئویی و افزونه های مناسب این سیستم ها باعث شده کار سئومستر ها و وب مستر ها در سیستم ها آماده راحت تر شود و همین امر گاها در پیشرفت آن ها تاثیر گذار است. اما اگر شما به عنوان یک کارشناس سئو در یک مجموعه شروع به فعالیت کردید اگر سیستم مدیریت محتوا آن ها در حال طراحی بود از طراحان و برنامه نویسان بخواهید تا موارد مد نظر شما را به عنوان یک فیلد اضافه کنند.

آیا این مطلب را می پسندید؟
https://paaragraph.com/?p=14783
اشتراک گذاری:
میلاد جوان مجیدی
مطالب بیشتر

نظرات

0 نظر در مورد CMS چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.